Uppteckning nummer Lmv-M581a

Titel: Dalkarlar på fiske

Meddelare: F.d hemmansägare Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Det var en gång två dalkarlar, som skulle ut och fiska, men de hade inte så väl reda på huru de skulle bära sig åt. De trodde, att de skulle ge sig iväg ned till fiskarna på sjöbottnen och ta dem med händerna. Då ställde de i ordning en hop vidjor att träda upp fiskarna på, och så rodde de långt ut på sjön. Sen ene tog en stor knippe vidjor och hoppade uti. Då han dröjde, trodde den andre, som satt i båten, att han träffat på mycket fisk därnere, så att han av den anledningen inte kom upp och så ropade han nedåt sjöbottnen: "Ska då vara mera vior?" Men den, som gått ned för att träda på fiskarna stannade hos dem för alltid.